Novozélandský dodavatel našeho medu komentuje

Australská televize odvysílala v březnu 2015 reportáž o možnostech produkce lukrativního Manuka medu se  známkou  UMF®v Austrálii. CELÉ VIDEO reportáže Televize ABC uvidíte když kliknete na odkaz níže uvedený.

http://www.abc.net.au/landline/content/2015/s4193258.htm

Reportáž začala na Severním Ostrově Nového Zélandu návštěvou u firmy Haddrells of Cambridge, od které naše firma nakupuje  UMF® Manuka med. Firmu vlastní Moira a Richard Haddrell. Moira je CEO a dohlíží na export, Richard miluje přirodu a včely a stará se o 3000 úlů.

,,S medem Manuka jsme začali před 20 lety, ale tenkrát ho nikdo nechtěl, nemohli jsme se ho zbavit a tak jsme jím krmili krávy. Ovšem dnes je to vyhledávaný produkt a po pravdě řečeno nejsme schopni vyprodukovat ho  dostatek.„ říká Moira a dodává , že poptávka je ohromná a zájemci neváhají nabídnout odkoupení celé firmy za milióny dolarů.

Není divu, dodává reportér, vždyť osobnosti jako herečka Gwyneth Paltrow, tenista Djokovič nebo Ozzy Osbourne svými výroky med nesmírně proslavili. Med je proslavený také svými unikátními účinky a s přihlédnutím k omezenému množství ma trhu je jeho cena proto závratně vysoká, říka jiný medař a exportér a dodává, že exportní cena 1kg medu se značkou UMF 20+ je 150 dollarů (NZ dollar-cca 18Kc), ovšem maloobchodní cena je dvojnásobná.

Na trhu s UMF® medem manuka se vyskytly velké nesrovnalosti, které mohou potencionálně poškodit jeho výrobce. Dr  Peter Brooks  z Australské Universtity of the Sunshine Coast, byl proto pověřen novozélandským společenstvím  UMF® medařů vyvinout jednoduchý chemický test k identifikování non-peroxidové aktivity medu, jinými slovy stupně přítomnosti látky, která činí med tak žádaným.

I když na Novém Zélandu rostou keře Manuka divoce, nedostatek medu nutí medaře vysazovat Manukové plantáže a vybírat ty nejlepší a nejvýnosnější druhy keřů, kterých roste na Novém Zélandu až 27 druhů. Mezi medaři panuje silná konkurence, která přerůstá do roztržek, ničení úlů a krádeží. Na příklad firmě Haddrells of Cambridge bylo odcizeno 23 úlů, říká Richard Haddrell.

Výše zmíněný Dr. Brooks je optimistický ohledně produkce Manuka medu v Austrálii. Zde je med  zatím produkován v malém množství z květů  keře zvaného místně Jelly Bush nebo čajovník, což je v podstatě keř Manuka.

Doprava GEIS zdarma nad 5 000 Kč

Zavolejte nám: +420 773 252 633