Co je to KFactor?

KFactor – relativně nový systém:

KFactor je autentikační systém založený na měření několika unikátních základních („Key“) faktorů obsažených v medu Manuka. Měření se provádí v laboratoři, což zajištuje vysokou kvalitu a čistotu každé šarže. KFactor je relativně nový systém založený využití specifické technologiie – nukleární magnetické rezonance (NMR), pomocí které se měří četnost zrníček pylu v medu. Je to spolehlivý způsob zjištění typu a množství pylu z keře Manuka v testovaném medu.

Dřívější neschopnost rozlišit pyl z keřů Kanuka (Kunzea Ericoides) od pylu keřů Manuka (Leptospermum Scoparium), která je dle současné metodologie založena na vlastnostech struktury pylu, vedla k mylné identifikaci a následnému prodeji medu Kanuka pod značkou Manuka. (Keře Kanuka rostou ve stejných podmínkách jako Manuka a jsou jim velmi podobné.) Technologie NMR používá unikátní komponenty z obou druhů jako indikátory a je proto schopna rozlišit a určit přesný poměr mezi pylem z keřů Kanuka a Manuka. Proto je nyní možno spolehlivě označit med jako Manukový med nebo jej naopak vyřadit a označení Manukový med zakázat.

K určení rozdílu mezi medem Manuka s KFactorem 12, KFactorem 16 a KFactorem 22, se měří přesná koncentrace pylu z keře Manuka:

KFactor 12 zaručuje že KFactor 16 zaručuje že  KFactor 22 zaručuje že
 65%  75%  90%
Zrnek pylu v medu jsou zrnka pylu keře Manuka  Zrnek pylu v medu jsou zrnka pylu keře Manuka  Zrnek pylu v medu jsou zrnka pylu keře Manuka

 

Měření četnosti zrnek pylu a výzkum

Firma Wedderspoon, která tyto medy z Nového Zélandu produkuje a kterou v ČR zastupujeme, je první, která přináší měření četnosti pylu a její výrobky z medu Manuka se honosí výjimečně vysokým obsahem četnosti zrnek pylu medu Manuka.

Doprava GEIS zdarma nad 5 000 Kč

Zavolejte nám: +420 773 252 633